היוגה כפי שהיא מוכרת היום אצלנו במערב, היא חלק קטן מתוך המושג יוגה. בעוד תפיסת העולם הגשמית-מעשית-מערבית תופסת את היוגה כשיטת התעמלות, למעשה היוגה היא דרך חיים רוחנית
יוגה היא דרך חיים חכמה ועתיקת יומין שמקורה בהודו העתיקה. מקור המילה בשורש הסנסקריט יוג’. פירושה – שילוב, חיבור, איחוד, מיזוג. השילוב והאיחוד הוא בין כל המרכיבים בהווייתו של אדם – הגוף החיצוני, הגוף הפיזיולוגי, הגוף האנרגטי, הגוף הפסיכולוגי-נפשי, הגוף התבוני והגוף הרוחני.
יוגה היא אינטגרציה בין כל השכבות המרכיבות את האדם ואינטגרציה בין האדם לסובב אותו
גם אם נביט על היוגה דרך הפריזמה של התעמלות לשמה, נראה שמדובר בשיטה חכמה מאוד. במושג ‘התעמלות’ אנו מכוונים לפעילות שדואגת לבריאות הגוף שלנו. בריאות הגוף פירושה תפקוד טוב של מערכות הגוף השונות. ואכן, ביכולתה של היוגה לפתח ולדאוג לגוף תקין, על כל רבדיו השונים, באופן הוליסטי (שלם).
מבחינה פיזית טהורה – חיזוק הגוף, יציבותו והגמשתו.
מבחינה פיזיולוגית – היוגה מסייעת בשמירה על כל המערכות הפנימיות – נשימה, דם, מערכת הפרשת ההורמונים, מערכת החיסון, מערכת העיכול, וכ”ו.
- בתנוחות שונות מבצעים מתיחות ופיתולים ובכך חודרים פנימה אל המערכות הפנימיות וממריצים אותם.
- תנוחות שונות משפיעות על המערכת האנדוקרינית – בלוטות ההורמונים בגוף.
- תרגול הנשימה מייצר איזון אנרגטי בגופנו, ומשפיע בצורה עקיפה על מערכת העצבים הפארא-סימפטטית.
מבחינה רגשית-מנטאלית – קודם כל מורגשת הפחתת מתח נפשי.
- שקט מנטאלי זה חוזר ומזין את המערכת הפיזיולוגית, ומעודד בריאות תקינה.
- בתרגול תנוחות היוגה, מתרגלים למעשה כוח רצון סבלנות והתמדה.
מבחינה שכלית-אינטלקטואלית – בתרגול התנוחות משתמשים בתפקודי ההיגיון: חקירה, ניתוח והסקת מסקנות, הקשרים בין דברים. הרווח הוא עלייה בריכוז, במיקוד ובהירות המחשבה.
בקיצור >> הרווח המופק מתרגול יוגה גדול עד מאוד והתועלת רבה, ומורגשת ברבדים השונים של הוויתנו.